E-Learning Tutorial A Week 5 Cikgu Azam

Dengar lagu ini dan jawab soalan
Listen to the song and answer the questions.

A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
Provide the Malay word in the blanks

Semalam I call ___________ you, you tak answer___________
You kata you keluar pergi dinner________________
You kata you keluar dengan kawan you
But when I called Tommy he said it wasn’t true_____________

So I drove____________ my car ____________ pergi Damansara
Tommy kata maybe you tengok bola
Tapi bila I sampai, you tak ada
Lagilah I jadi gila!

So I called and called sampai you answer__________
You kata, ‘Sorry __________, sayang. Tadi tak dengar.
My phone_________ was on silent___________, I was at the gym.”
Tapi latar belakang suara perempuan lain.

Sudahlah, sayang, I don’t__________ believe____________ you
I’ve always known that your words_____________ were never true___________
Why am I with you?____________________________ I pun tak tahu
No wonderlah my friends__________________ pun tak suka you

So I guess _______________ that’s the end ________ of our story_____________
Akhir kata she accepted ______________ his apology
Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating _________ too _______
With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
Why do you choose the particular answer for question B

This page is created to enable partial Malay learning for students of LAM1201 semester 1 Acad. Yr 2013/14 by Jyh Wee Sew in conjunction of E-Learning Week at National University of Singapore. It meets 50% of Tutorial A with the other 50% involving the checking of blog entries by students providing details of group members and topic for their coming oral presentation. This material may be used for teaching and learning purposes with proper citation protocol.

37 thoughts on “E-Learning Tutorial A Week 5 Cikgu Azam

  1. My name is Tan YanZhi. I’m from LAM1201 Tutorial A5, Here are my answers:

    A. menelefon, jawab, makan malam, betul, memeandu, kereta, jawab, minta maaf, telefon, senyap, tidak, percaya, kata, betul, kenapa saya bersama awak, kawan,berasa, tamat, cerita, menerima, menipu, juga ?

    B. kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ adalah ‘Awak’

    C: Jawapan saya ialah awak sebab nada lagu ini adalah ceria tetapi membawa sedikit rasa sedih. Oleh itu, awak ialah kata yang paling sesuai.

    • B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
      What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

      C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
      Why do you choose the particular answer for question B

  2. A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    Semalam I call TELEFON you, you tak answer JAWAB
    You kata you keluar pergi dinner MAKAN MALAM
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true BENAR

    So I drove PANDU my car KERETA pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer JAWAB
    You kata, ‘Sorry MAAF, sayang. Tadi tak dengar.
    My phone TELEFON was on silent SENYAP, I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t TAK believe PERCAYA you
    I’ve always known that your words KATA were never true BENAR
    Why am I with you? KAMU I pun tak tahu
    No wonderlah my friends KAWAN-KAWAN pun tak suka you

    So I guess MENEKA that’s the end AKHIR of our story CERITA
    Akhir kata she accepted TERIMA his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating MENIPU too JUGA
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    Kata ganti nama yang terbaik untuk ‘anda’ dalam lagu ini ialah kamu.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    Saya pilih jawaban itu bagi soalan B karana dia tahu apa yang dia lakukan. Dia adalah berkuasa.

  3. Hilary Pang (A0112817)
    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (pandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (Maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (Mengapa saya dengan awak) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (fikir) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (terima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (tipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    – Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini adalah ‘Engkau’

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    – Saya pilih ‘Engkau’ bagi soalan B kerana ia adalah antara dua orang dalam lagu itu dan penyanyi itu menyanyikan kepada teman lelakinya

  4. Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!
    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (Maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap) I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata) were never true (benar)
    Why am I with you (kau)? I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (teka) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (terima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?
    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘kau’.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B
    Saya memilih ‘kau’ kerana ini tidak rasmi dalam bahasa Melayu. Lagu ini tidak rasmi kerana penyanyi ini menyanyi untuk teman lelakinya.

  5. Nama: Oo Pei En Hannah (A0084570A)
    Kelas: A3

    Jawapan A:
    call – memanggil
    answer – jawab
    dinner – makan malam
    true – benar
    drove – memandu
    car – kereta
    answer – jawab
    sorry – maaf
    phone – telefon
    silent – senyap
    don’t – tidak
    you – engkau
    words – kata
    true – benar
    you – engkau
    friends – kawan-kawan
    guess – rasa
    end – akhir
    story – cerita
    accepted – diterima
    cheating – menipu
    too – terlalu

    Jawapan B:
    Kata ganti nama kedua yang terbaik bagi You dalam lagu ini ialah engkau.

    Jawapan C:
    Kerana ia berasa lebih intim dan mesra apabila penyanyi gunakan engkau.

  6. Nama: Esther Koh Hui Min (A0114297A)
    Kelas: A2

    Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon bimbit) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (engkau) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (fikir) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (terima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (tipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah engkau.

    C. Saya pilih engkau, kerana ia adalah lagu antara pencinta dan ia boleh menjadi informal.

  7. I am Sherlin Yeo, from LAM 1201 tutorial A3.
    My answers:
    A. call(memanggil) answer (jawab) dinner(makan malam) true(sejati) drove(memandu)
    car(kereta) answer(jawab) Sorry (minta maaf) phone(telefon bimbit) silent(sunyi)
    don’t (tidak) believe(mengakui) words(perkataan) true(sejati) you(engkau)
    friends(kawan-kawan) guess(agak) end(tamat) story(cerita)
    accepted(sudah diterima) cheating (menipu) too(juga)

    B.kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah “engkau”.

    C.Saya pilih “engkau” kata ganti nama kerana ini secara tidak rasmi dalam bahasa Melayu.

  8. Nama saya Athena Sim Yun Zhen (A0099704U).
    Tutorial Class: A3
    A:
    Semalam I call (memanggil) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)
    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!
    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon bimbit) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.
    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe(percaya) you
    I’ve always known that your words (kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (Mengapa saya dengan awak) I pun tak tahu
    No wonder lah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you
    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (terima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…
    B:
    kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah “engkau”.

    C:
    Saya memilih ‘engkau’ kerana ini secara tidak rasmi dalam bahasa Melayu dan lagu ialah tentang teman lelaki dan teman perempuan, dan dia teman lelaki menipu pada dia.

    Terima Kasih.

  9. Saya bernama Thalia Tuan Mun Yi.
    Matric Number: A0084177X
    Tutorial Class: A2

    Semalam I call (menelopon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maafkan), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata-kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (Kenapa saya dengar awak) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (teka) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (menerima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    – Kata ganti yang terbaik adalah ‘engkau’.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    – ’Engkau’ adalah kasar dan tidak formal kerana gadis ini kecewa dan marah.

    Terima kasih cikgu azam!

  10. Name: Ang Fen Ni
    Matric no.: A0090996L
    Tutorial: A3

    Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner ( makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove pandu my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry maaf sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap) , I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata-kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (Menagapa saya dengan awak?) I pun tak tahu
    No wonder lah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (teka) that’s the end (hujung) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (menerima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (tinpu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    Ans: Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah “Kau”.

    ( Kau is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song)

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    Ans: Kerana ‘kau’ dikatakan kepada seseorang yang rapat dengan anda macam kawan anda. ”

    ( Because ‘kau’ is said to someone who is close to you like your friend. ‘Anda’, ‘awak’ dan ‘beliau’ adalah terlalu formal malay)

  11. Name: Ng Si Zhen Shona
    Matriculation no.: A0085745U
    Tutorial no. A2

    A. Telefon, jawab, makan malam, benar, pandu, kereta, jawab, maaf, telefon, senyap, tidak, percaya, kata, benar, engkau, kawan-kawan, fikir, akhir, cerita, terima, tipu, juga

    B. Kata ganti nama kedua yang terbaik bagi You dalam lagu ini ialah engkau.

    C. Saya memilih ‘engkau’ kerana lagu ialah tentang pencinta.

    Terima Kasih Cikgu.

  12. Nama: Archana Loganathan, A0101430H
    Kelas: A3

    a) call-telefon
    answer-jawab
    dinner-makan malam
    true-benar
    drove-pandu
    car-kereta
    answer-jawab
    sorry-ma’af
    phone-telefon
    silent-senyap
    don’t-tidak
    believe-percaya
    words-kata
    true-benar
    you-awak
    friends-kawan-kawan
    guess-fikir
    end-akhir
    story-cerita
    accepted-terima
    cheating-tipu
    too-juga

    b) Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini adalah ‘awak’

    c) Saya pilih awak, kerana lagu itu adalah antara dua orang, teman lelaki dan teman perempuan

    Terima Kasih, Cikgu Azam! =)

  13. Shermaine Chua (A0099776)
    Tutorial A2

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    Semalam I call (TELEFON) you, you tak answer (JAWAB)
    You kata you keluar pergi dinner (MAKAN MALAM)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (BENAR)

    So I drove (PANDU) my car (KERETA) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (JAWAB)
    You kata, ‘Sorry (MAAF), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone(TELEFON) was on silent (SENYAP), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (TIDAK) believe (PERCAYA) you
    I’ve always known that your words (KATA) were never true (BENAR)
    Why am I with you? (KAMU) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (KAWAN-KAWAN) pun tak suka you

    So I guess (MENEKA) that’s the end (AKHIR) of our story (CERITA)
    Akhir kata she accepted (TERIMA) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (MENIPU) too (JUGA)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘KAMU’.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    Saya pilih jawapan ‘KAMU’ bagi soalan B kerena menangani teman lelaki dan dia adalah lebih baik daripada teman lelakinya

  14. Nama : Tan Ser Hua Patrick
    Kelas : Tutorial A2

    A)
    call – telefon
    answer – jawab
    dinner – makan malam
    true – benar
    drove – memandu
    car – kereta
    answer – jawab
    Sorry – maaf
    phone – telefon bimbit
    silent – sunyi
    don’t – tidak
    believe – mengakui
    words – kata
    true – sejati
    you – engkau
    friends – kawan-kawan
    guess – agak
    end – tamat
    story – cerita
    accepted – terima
    cheating – menipu
    too – juga

    B) kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah kamu

    C) anda pilih jawapan itu bagi soalan kerana dia adalah kata tentang teman lelaki. Mereka adalah menutup, supaya menggunakan kamu.

  15. Nama: Eileen Ong Yi Lin, A0101298J
    Kelas: A2

    A.
    Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf) sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon bimbit) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata) were never true (benar)
    Why am I with you (engkau)? I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (terima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B.
    Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘engkau’.

    C.
    Saya pilih ‘engkau’ kerena ini adalah sebuah lagu antara pencinta.

  16. Name: Tan Si Qi
    Matric No.: A0115591H
    Tutorial Class: A3

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    memanggil, jawab, makan malam, benar, memandu, kereta, jawab, maaf, telefon, senyap, tidak, percaya, kata, benar, mengapa saya dengan engkau, kawan-kawan, rasa , akhir, cerita, menerima, menipu, juga

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ‘engkau’

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    Saya pilih jawapan itu bagi soalan b engkau kerana sering digunakan dalam lagu-lagu dan ia tidak formal. Selain itu, lagu adalah tentang pencinta.

  17. Nama: Chua Jin Sze A0099607N
    Kelas: A2

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (perkataan) were never true (benar)
    Why am I with you? (engkau) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (diterima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (terlalu)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    Jawab: Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘engkau’.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    Jawab: Saya pilih ‘engkau’ sejak berkenaan untuk lirik lagu.

    Terima kasih!

  18. Name: Ong Li Yan
    Matric No: A0098955E
    Tutorial: A2

    a)
    call- hubungi, answer- jawab
    dinner- makan malam
    true- benar
    drove- memandu, car- kereta
    answer- jawab
    sorry- maaf
    phone- telefon, silent- senyap
    don’t- tidak, believe- percaya
    words- kata-kata, true- benar
    why am I with you?- kenapa saya dengan awak?
    friends- kawan-kawan
    guess- teka, end- tamat, story- cerita
    accepted- terima
    cheating- menipu, too- terlalu

    b)
    Kata ganti nama kedua yang terbaik bagi You dalam lagu ini ialah engkau.

    c)
    kerana dia adalah kecewa dengan teman lelakinya.

    Terima Kasih Cikgu

  19. Nama: Teo Si Min Josephine
    Matriculation No: A0099549E
    Kelas: A2

    (A)
    Semalam I call (panggilan) you, you tak answer (menjawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (tidak menar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (menjawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf) , sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata-kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (Mengapa saya dengan anda?) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (diterima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    (B) Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?
    -Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘Engkau’.

    (C) Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B
    -Dia menyanyi kepada teman lelakinya.

    Terima kasih!🙂

  20. Teo Rui Xiang A0110535W From Tut A3.
    Semalam I call TELEFON you, you tak answer JAWAB
    You kata you keluar pergi dinner MAKAN MALAM
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true BENAR

    So I drove PANDU my car KERETA pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer JAWAB
    You kata, ‘Sorry MAAF, sayang. Tadi tak dengar.
    My phone TELEFON was on silent SENYAP, I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t TIDAK believe PERCAYA you
    I’ve always known that your words KATA were never true BENAR
    Why am I with you? KAMU I pun tak tahu
    No wonderlah my friends KAWAN-KAWAN pun tak suka you

    So I guess RASA that’s the end AKHIR of our story CERITA
    Akhir kata she accepted TERIMA his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating MENIPU too JUGA
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?
    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini adalah kamu

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B
    saya pilih kamu sebab mereka tahu antara satu sama lain dan mereka tidak perlu formal dan mengguna awak

  21. Name: Lim Xin Yie
    Matriculation number: A0099774E
    Tutorial Class:A2

    A.)Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (benar) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata-kata) were never true (benar)

    Why am I with you? (Mengapa saya dengan engkau) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita) Akhir kata she accepted (diterima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B.) kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘engkau’

    C.) Saya memilih ‘Engkau’ kerana ia adalah perbualan yang tidak formal

    Terima kasih cikgu Azam!🙂

  22. Semalam I call (memanggil) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)
    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!
    So I called and called (sampai) you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon) was on silent (senyap) I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.
    Sudahlah, sayang, I don’t (jangan) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata) were never true (benar)
    Why am I with you? Mengapa saya dengan anda? I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan kawan saya) pun tak suka you
    So I guess (mengagak) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (menerima )his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…
    B: kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini adalah ‘Awak’
    C: Saya memilih kata ganti ini kerana “anda” tidak lagi teman lelaki penyanyi itu

  23. Edward See (A0099300J)
    Tutorial Group A7

    Call: telefon
    Answer: jawab
    Dinner: makan malam
    True: benar
    Drove: memandu
    Car: kereta
    Answer: jawab
    Sorry: maaf
    Phone: telefon
    Silent: senyap
    Don’t: tidak
    Believe: percaya
    Words: kata-kata
    True: benar
    Why am I with you?: Mengapa saya dengan anda
    Friends: kawan-kawan
    Guess: meneka
    End: akhir
    Story: cerita
    Accepted: terima
    Cheating: tipu
    Too: juga

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
 (What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?)
    kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah engkau/kau. (I think “kau” is better)
    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
(Why do you choose the particular answer for question B)
    Saya pilih jawapan itu bagi soalan B kerana lagu ini adalah perbualan di antara teman dan tidak formal. (Because this song is a conversation between friends and is not formal)

  24. Nama saya Pang Yu Rong.
    A0085571Y
    Tutorial Kelas A5

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ‘kamu’

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    Choosing from “Kamu, Anda, Awak or Engkau”..

    “Anda” apabila anda tida tahu status dan umur.
    “Awak” adalah kurang sopan.
    “Engkau” adalah slanga.
    “Kamu” lebih sopan. orang yang khusus.

    • A.
      Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
      You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
      You kata you keluar dengan kawan you
      But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)
      So I drove (pandu) my car (kereta) pergi Damansara
      Tommy kata maybe you tengok bola
      Tapi bila I sampai, you tak ada
      Lagilah I jadi gila!

      So I called and called sampai you answer (jawab)
      You kata, ‘Sorry (maaf), sayang. Tadi tak dengar.
      My phone (telefon) was on silent (senyap), I was at the gym.”
      Tapi latar belakang suara perempuan lain.

      Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
      I’ve always known that your words (kata-kata) were never true (benar)
      Why am I with you? (Mengapa saya dengan anda?) I pun tak tahu
      No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

      So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
      Akhir kata she accepted (terima) his apology
      Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
      With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

  25. Melissa Lee
    Tutorial group A5

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    Semalam I call [ TELEFONE ] you, you tak answer [ JAWAB]
    You kata you keluar pergi dinner [ MAKAN MALAM]
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true [ BENAR]

    So I drove [ PANDU ] my car [ KERETA] pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer [ JAWAB ]
    You kata, ‘Sorry [ MAAF ] , sayang. Tadi tak dengar.
    My phone [ TELEFON ] was on silent [ SENYAP ], I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t [ TIDAK ] believe [ PERCAYA ] you
    I’ve always known that your words [ KATA ] were never true [ BENAR ]
    Why am I with you? [ MENGAPA SAYA DENGAN AWAK ] I pun tak tahu
    No wonderlah my friends [ KAWAN-KAWAN ] pun tak suka you

    So I guess [ FIKIR ] that’s the end [ AKHIR ] of our story [ CERITA ]
    Akhir kata she accepted [ TERIMA ] his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating [ TIPU ] too [ JUGA ]
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    Answer: Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘Awak’

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Answer: Saya pilih ‘Awak’, Ini kerana, lagu ini ditujukan untuk seseorang yang dia sudah kenal, iaitu kekasihnya. Pada permulaan lagu itu, dia kelihatan marah terhadap lelaki itu dan “engkau” mungkin lebih sesuai untuk digunakan kerana ia mencerminkan seseorang yang sedang marah. Tetapi, dia akhirnya memaafkan lelaki itu. Dia juga memanggil beliau Sayang. Oleh itu, awak adalah kata ganti nama yang lebih sesuai.

  26. Nama:Lau Bi Xuan Tutorial A3

    Semalam I call ___telefon__ you, you tak answer__jawab___
    You kata you keluar pergi dinner___makan malam________
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true_____benar___

    So I drove_memandu___ my car ____kereta____ pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer___jawab__
    You kata, ‘Sorry ___maaf______, sayang. Tadi tak dengar.
    My phone_____telefon bimbit__ was on silent___senyap___, I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t_____tak____ believe___percaya___ you
    I’ve always known that your words____kata__ were never true__benar__
    Why am I with you?__awak___ I pun tak tahu
    No wonderlah my friends_kawan-kawan_ pun tak suka you

    So I guess __meneka_____that’s the end _akhir_ of our story_kisah___
    Akhir kata she accepted __merinima____ his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating ____menipu____ too __juga___
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?
    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ ialah awak.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B
    Saya pilih ‘awak’ sebab ‘awak’ ialah sopan dan yang taman perempuan masih suka dia.

    Saya pilih ‘awak’ sebab taman perempuan dia suka taman lekakinya pada lalu.
    Pilih ‘awak’ ialah sopan kepada taman lekaki dia.

    Terima Kasih

  27. Alicia Lee (A0101676J)
    A3

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    
Provide the Malay word in the blanks
    Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (bagus)
    So I drove (pandu) my car (kereta) pergi Damansara

    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!
    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf) sayang. Tadi tak dengar.

    My phone (telefon) was on silent (diam).
    I was at the gym.”
Tapi latar belakang suara perempuan lain.
    Sudahlah, sayang, I don’t (jangan) believe (percaya) you

    I’ve always known that your words (kata) were never true (bagus).
    Why am I with you? (Engkau)
    I pun tak tahu
No wonderlah my friends (kawan) pun tak suka you
    So I guess that’s the end (selasai) of our story (cerita).
    Akhir kata she accepted his apology

    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating too (juga).
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…
    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?
    • Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu “Engkau”.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
Why do you choose the particular answer for question B.
    • Ini lagu, Awak, Kamu dan Anda juga formal.

  28. Name:Kelly Teo
    Matriculation number: A0101125E
    Tutorial group: A3

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    Semalam I call (memanggil) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon bimbit) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (perkataan) were never true (benar)
    Why am I with you? (mengapa saya dengan engkau) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (menerima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?
    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah engkau.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B?
    Saya pilih engkau kerana penyanyi itu menyanyi lagu ini kepada teman lelaki lalu dia. Mereka rapat pada masa lalu.

  29. Foo Wei Li [A2]

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks
    Call: telefon
    Answer: Jawab
    Dinner: makan malam
    True: benar
    Drove: pandu
    Car: kereta
    Answer: Jawab
    Sorry: Maaf
    Phone: telefon
    Silent: Senyap
    Don’t: Tidak
    Believe: percaya
    Words: kata
    True: Benar
    You: Engkau
    Friends: kawan-kawan
    Guess: fikir
    End: akhir
    Story: cerita
    Accepted: terima
    Cheating: tipu
    Too: juga

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?
    Kata ganti nama yan terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘engkau’

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B
    Saya pilih “engkau” kerana dia menyanyi kepada teman lelaki dan ialah tidak formal.

  30. Nama saya Saw Sern Ning.
    Matrik nombor saya A0101178N

    A. Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Provide the Malay word in the blanks

    Semalam I call (TELEFON) you, you tak answer (JAWAB)
    You kata you keluar pergi dinner (MAKAN MALAM)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (BENAR)

    So I drove (PANDU) my car (KERETA) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (JAWAB)
    You kata, ‘Sorry (MAAFKAN), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (TELEFON BIMBIT) was on silent (SENYAP), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (TIDAK) believe (PERCAYA) you
    I’ve always known that your words (KATA) were never true (BENAR)
    Why am I with you (ENGKAU)? I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (KAWAN-KAWAN) pun tak suka you

    So I guess (FIKIR) that’s the end (AKHIR) of our story (CERITA)
    Akhir kata she accepted (TERIMA) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (TIPU) too (JUGA)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini ialah ‘engkau’.

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Ini adalah tidak formal. Engkau ialah yang lebih formal berbanding yang lain, oleh itu pilih jawapan itu bagi soalan B.

    Terima kasih

  31. Lee Jia Ying
    A0117054N
    A5

    Semalam I call (telefon) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (pandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (maaf) , sayang. Tadi tak dengar.
    My phone telefon was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (tidak) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata-kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (kamu) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (terima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (tipu) too (juga)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    What is the best Malay pronoun for ‘you’ in this song?

    kamu

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Why do you choose the particular answer for question B

    I chose kamu as kamu sounds nice to fit in the song. As well as since the song is about a cheating boyfriend, I feel that she would use ‘kamu’ so that she is somehow superior. She could use ‘engkau’ too but it is quite inappropriate in a song, so I’ll choose kamu.

  32. Lai Chui Ting, Matriculation No A0071485B (Tutorial Group A5)

    A.Berikan perkataan bahasa Melayu di tempat kosong
    Semalam I call (memanggil) you, you tak answer (jawab)
    You kata you keluar pergi dinner (makan malam)
    You kata you keluar dengan kawan you
    But when I called Tommy he said it wasn’t true (benar)

    So I drove (memandu) my car (kereta) pergi Damansara
    Tommy kata maybe you tengok bola
    Tapi bila I sampai, you tak ada
    Lagilah I jadi gila!

    So I called and called sampai you answer (jawab)
    You kata, ‘Sorry (Maaf), sayang. Tadi tak dengar.
    My phone (telefon bimbit) was on silent (senyap), I was at the gym.”
    Tapi latar belakang suara perempuan lain.

    Sudahlah, sayang, I don’t (jangan) believe (percaya) you
    I’ve always known that your words (kata) were never true (benar)
    Why am I with you? (Mengapa saya dengan engkau) I pun tak tahu
    No wonderlah my friends (kawan-kawan) pun tak suka you

    So I guess (rasa) that’s the end (akhir) of our story (cerita)
    Akhir kata she accepted (menerima) his apology
    Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating (menipu) too (terlalu)
    With her ex-boyfriend’s best friend… Tommy…

    B. Apakah kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ini?
    Kata ganti nama yang terbaik bagi ‘you’ dalam lagu ialah ‘engkau’

    C. Mengapa anda pilih jawapan itu bagi soalan B.
    Jawapan saya pilih ‘engkau’ bagi soalan B kerana lagu ini ialah lagu cinta kira-kira teman perempuan mendapati teman lelaki menipu.

    Terima Kasih, Cikgu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s