Bacaan Tambahan pada akhir Kuliah pada 2, 3, 4 Nov. Additional Reading at the end of Lecture on 2-4 Nov.

—Ah…..Pak Cik! Apa hal ni?

—Tayar meletup.

—Ya, tuan.

—Ah..Tayar meletup lagi….Macam biasa…Batu Lima

—Macam [p. 63] mana ni Pak Cik?

—Macam tu-lah!

—Berapa lama kena tunggu [p. 61] ni?

—Tak lama, esok mereka sampai-lah [p. 56]

—Besok? Jauh [p. 56]  ke lagi Pak Cik?

—Tu…!           [Road sign: Kampong Durian Runtuh fall/collapse]

—Hai…dah hampir sampai-lah time-time ni-lah nak meletup.

—Ha Lim! Dalam beg kau tu tak ada tayar bas?

—Dah lah. Kita jalan aje Lim

 

Hal = matter,   meN + letup (explode),   lagi = again,   [i]ni,  [i]tu,   kena = have to,   tidak > tak,  hampir = almost,   [eng]kau,    [su]dah,   [s]aja > aje,   batu = stone > mile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s