Perbualan Yang Baik telah dibuat

 Dear TA4, 7, 8, & All    

 

 

 

I really appreciate and enjoy your effort in the past two days.  Feeling proud of your talents and effort in every single episode of the Malay exchange!

 

 

Ayah balik dari kerja

Ayah balik dari kerja

kaunseling bermula

kaunseling bermula

 

 

 

 

 

 

 

 

Melawat seorang kawan di rumah sakit

Masuk rumah sakit selepas Chelsea menang Manchester United

TA7

Ahli

Tajuk 1 Melawat teman cedera di Hospital

Tan Wee Boon, Serina Tran,

Lai Zi Hui

Cerita kumpulan ini tentang kawan yang sakit di hospital.  Kawan ini terjatuh ke dalam longkang dan kakinya patah.  Cerita bermula dengan dua orang kawan bercerita bagaimana mereka akan melawat kawan itu dan mereka dimarahi cikgu kerana berbual.

 

 

 

Keluarga yang riang

Keluarga yang riang

 

 

 

Nenek teman perempuan anak saya

Nenek teman perempuan anak saya

 

  ”Empat-D!”

Soh Hong Ping, Dorothy Tan, Soh Yan Wei

Cerita ini kelakar kerana anak dan bapa bergaduh hendak menonton televisyen.  Bapa hendak melihat keputusan 4-D dan nombor 9999 telah mendapat hadiah pertama.  Semua sangat gembira dan anaknya boleh pergi ke Amerika untuk menonton Power Ranger.  Nenek mahu membeli tv dan pergi melancong.  Anak bertukar menjadi isteri dan boleh membeli baju cantik.  Malangnya seluar biru suaminya telah dicuci dan kertas 4-D berharga 1 juta dolar juga habis.

Melawat teman yang belajar di luar negara

Tan Wan Zhen Adeline, Mok Xue Ting, Jasmin Ng

Cerita ini menunjukkan dua pelajar pergi melawat kawannya di Melbourne.  Mereka berjalan lambat dan akhirnya tiba di kampus Monash.  Mereka membawa makanan tetapi menjadi busuk dan bantal kegemaran kawan.  Kawannya bohong bahawa dia boleh bersukan dengan baik.  Selepas makan mereka pergi membeli-belah.

Melawat Kawan Sakit

Ho Shu Min, Victoria Emily Smyth, Tan Chi Siong Leon, Dahniela Foo

Cerita ini menarik kerana seorang kawan telah masuk ke rumah sakit kerana sakit jantung.  Kawan ini berjudi bola sepak (Manchester United lwn. Chelsea) kerana hendak membeli kereta lumba.  Tetapi kawan-kawan dari sekolah membawa keputusan ujian.  Pesakit ini mati keranan keputusan F dari sekolah.  Mereka menangis pada hari pengkebumian tetapi si mati bangun dan mengejar mereka kerana tidak mahu pergi.

TA 4

 

Melawat Teman Yang Malang

Brendon Ng Chi Hung,Valerie Chang Su Qin, Vivien Choo Jing Yu, Foo Wei Ming Antonio

 

Cerita ini menunjukkan masalah minibond.  Seorang kawan telah hilang $100000 dolar Amerika kerana membeli minibond.  Mereka menunjukkan bahawa pegawai bank beritahu cerita fantasi.  Akhirnya semuanya telah hilang.  Kawan yang datang akhirnya belanja teman ini makan di restoran.

Melawat Singapura dengan Kawan Baru

Jascelyn Ang, Sonia J. Sankaran, Latha, Fazilah Farveen

 

Cerita ini menunjukkan pemandu pelancong tidak tahu membawa kawan dari luar negara di NUS.  Mereka pergi ke NUH kerana kawan ini tidak tahu di manu fakulti perubatan.  Kawan baru mahu ke sekolah Yong Lou Lin tetapi seorang lebih suka makan Yong Doufu.  Mereka mahu pergi ke fakulti sains tetapi sampai di fakulti kejuruteraan.  Kawan yang suka makan pun mencari nasi padang kerana internet ada cerita nasi padang.  Apabila sampai ke perpustakaan mereka membohong kawan ini dan akhirnya mereka pun hilang.

Sakitnya Cinta

Lynette Hu, Kay Yixian

Cerita ini tentang isteri tidak suka suami yang malas.  Suaminya suka buang apa-apa yang ada di rumah.  TV plasma dibuang kerana suaminya tidak tahu guna tv.  Suis tidak dibuka dan suami ingat tv sudah rosak.  Mereka teringat masa dulu zaman Hello Kitty.  Mereka bergaduh kerana tidak mahu menjaga anak.  Akhirnya mereka bersama kerana anak itu.

Adik-beradik yang suka gaduh

Tiffany Lim, Gladys Jiang, Tahirah, Melissa Cheong

 

Ibu bapa keluarga ini mencintai anaknya.  Bapa pulang dan bertanya khabar kepada isterinya.  Tetapi anak-anak suka bergaduh.  Kumpulan ini menggunakan musik kong fu semasa adik-beradik bergaduh.  Akhirnya ibu mereka pengsan.  Mereka kemudian berasa takut dan sedih.  Bapa mengajar anak mereka supaya jangan bergaduh lagi.

Suatu pagi dengan dua orang makcik!

Pamela Tock, Esther Fong

Cerita ini tentang dua orang isteri yang suka berjalan-jalan.   Seorang terlambat bangun.  Dia cepat-cepat ke kedai kopi selepas bersolek. Dia bohong bas rosak dan kena jalan di PIE.  Isteri yang lambat belanja makan mee soto.  Mereka suka bercerita di kedai kopi dan bertukar resepi kari ayam.  Akhirnya berjanji berjumpa lagi di rumah seorang daripada mereka untuk makan malam.

TA 8

 

Lawatan ke rumah teman perempuan anak saya 

Do Ngoc Xuan, Fu Kailing, Tan Liting, Jaslin Kong

 

Cerita ini menunjukkan lawatan bakal ibu mentua ke rumah seorang gadis.  Rumahnya sangat kotor.  Baju dan bantal tidak disimpan. Apabila Puan Mahal masuk ke dalam rumah gadis itu menjadi takut.  Dia memanggil beliau ibu tetapi tidak diterima.  Panggilan menjadi Puan.  Air kopi yang dibuat sangat manis.  Tetapi gadis ini baik merawat nenek tuanya.  Dia membantu nenek sendiri ke hospital.  Akhirnya Puan Mahal minta gadis ini memanggilnya ibu.

Ibu Bapa Saya

Isaac Ng, Ng Shu Hui, Koh Jia En, Chen Meijuan

 

Cerita menunjukkan sebuah keluarga yang harmoni.  Bapa bekerja di Jurong, ibu bekerja di rumah dan dua orang anak perempuan belajar di rumah. Adik-beradik bergaduh hendak menonton televisyen dan akhirnya mereka sedar mereka mesti menolong ibu bapa mereka yang sibuk dan penat.

Melawat seorang temandi hospital

Foo Zhan Yuan, Lee Sirong, Lim Fang Hui, Wang Shuling

 

Kumpulan ini menunjukkan seorang kawan telah dilanggar bas.  Kawan ini suka bercakap dengan telefon bimbit dan tidak melihat kenderaan.  Dia terlanggar van dan masuk ke hospital.  Kawan-kawannya datang melihatnya di hospital dan mereka terkejut melihat kakinya dibalut.  Sebenarnya dia hanya berbohong kerana doktor memberitahu bahawa dia sihat dan boleh keluar dari hospital pada hari itu.

Ibu Bapa Saya

Ho Lap Kuan, Peter Luen, Yosua Ng, Jocelyn Chiang

Cerita ini menunjukkan sebuah keluarga bahagia.  Tetapi ayahnya seorang peguam yang tidak ada masa untuk anaknya. Akhirnya anaknya ponteng sekolah dan menjual tisu untuk mencarikan wang $500 kerana ayahnya akan hilang $500 jika dia pergi ke sekolah anaknya.  Ayahnya dipanggil oleh guru dan selepas kaunseling keluarga ini faham.  Kasih sayang dalam keluarg lebih besar daripada wang.

The following has no bearing on the assessment but in recognition of the individual’s multiple intelligences beyond Malay linguistic intelligence:

Kumpulan terbaik:

Empat D [Dorothy Tan, Soh Hong Ping, Soh Yan Wei] (TA7) 

Pelakon lelaki terbaik:

Yosua Ng [Ibu Bapa Saya] (TA8)

Pelakon perempuan terbaik:

Do Ngoc Xuan [Melawat rumah teman perempuan anak saya](TA8)

Pelawak lelaki terbaik:

Soh Hong Ping [Empat D] (TA7)

Pelawak perempuan terbaik:

Gladys Jiang & Melissa Cheong [Adik-beradik yang suka bergaduh](TA4)

Skrip terbaik:

Sakitnya Cinta [Lynette Hu & Kay Yi Xian] (TA4)

Visual terbaik:

Melawat teman yang belajar di luar negara [Mok Xue Ting, Jasmin Ng & Adeline Tan] (TA7)

                        

JW SEW

22 Oct. 2009 Come home to Malay Oral

Makanan import dari Singapura

Makanan sedap dari Singapura!

 

 

Dapat 1 juta dolar pada mulanya

Mula-mula ayah dapat 1 juta dolar, nenek menjadi muda

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s